Naar startpagina Info over Talent@werkplek en gebruik van de website Instrumenten Talent@werkplek Welkom (nieuwe) collega! Tips voor een duurzame implementatie Leidinggevende als duizendpoot! Groei sturen! Talent in volle bloei!
Home » Leidinggevende als duizendpoot! » Focus leidinggevende » Case 6

Case 6

Hoe kom ik tot een win-win bij het delegeren van een eenvoudige taak?

Ploegbaas Pieter voelt dat hij de laatste tijd te veel hooi op zijn vork neemt. Hij beseft dat verschillende uitvoerende taken ook door productiemedewerkers uitgevoerd kunnen worden. Maar hij is bang dat het dan niet correct gebeurt. Hij weet ook niet direct welke taken hij zou kunnen delegeren.

Daarom gaat hij aan de slag met de agenda ‘Laat het los!’. Het valt hem op dat medewerkers regelmatig aan hem komen vragen om lades met blanco documenten bij te vullen. Hoewel een kleinigheid is, neemt het bijvullen van de lades best veel tijd in beslag. Daarom besluit hij deze taak aan iemand anders over te dragen. Hij spreekt Els aan, een medewerkster die in de buurt van de lades werkt. Zoals het in de agenda beschreven wordt, legt hij haar uit wat de voordelen zijn voor haar, de organisatie en zichzelf. Hij geeft haar wat tips die haar het werk kunnen vergemakkelijken. Wel laat hij haar vrij in de uitvoering.

Ondanks het feit dat het om een kleine, beperkte taak gaat, ziet hij dat Els blij is met het vertrouwen dat ze van Pieter krijgt. Naast een lagere werkdruk, heeft hij er dus ook een gemotiveerde medewerkster bij!


Case 1: Hoe zorg ik ervoor dat iedereen weet wat er van hem/haar verwacht wordt en dat deze verwachtingen ook worden ingelost?

Case 2: Hoe herformuleer ik een afspraak met mijn medewerker om dubbel werk te vermijden?

Case 3: Hoe zorg ik ervoor dat mijn medewerker de verwachte output realiseert?

Case 4: Hoe giet ik onderlinge communicatie in een duidelijke afspraak?

Case 5: Hoe stimuleer ik mijn medewerker om meer verantwoordelijkheid op te nemen? 

Case 7: Hoe leer ik een taak uit handen geven?