Naar startpagina Info over Talent@werkplek en gebruik van de website Instrumenten Talent@werkplek Welkom (nieuwe) collega! Tips voor een duurzame implementatie Leidinggevende als duizendpoot! Groei sturen! Talent in volle bloei!
Home » Groei sturen! » Focus leidinggevende » Case 6

Case 6

Hoe voer ik als jonge leidinggevende, een negatief feedbackgesprek met een meer ervaren medewerker?

Teamleider Bert is nog jong en vrij nieuw in zijn functie als leidinggevende. Met de meeste van zijn medewerkers loopt de aansturing vlot en is er wederzijds vertrouwen. Maar met Jo, die instaat voor de bevoorrading van een productiegedeelte achteraan in het bedrijf, loopt de samenwerking niet zo vlot. Jo werkt al 30 jaar voor het bedrijf en vindt niet dat een jonge snaak als Bert hem moet aansturen. Hij lapt veel regels en procedures aan zijn laars en weigert halsstarrig elke vernieuwing.

Bert weet dat het zijn taak is hier iets aan te doen, maar is bang voor de reactie. Om de constructieve feedback goed voorbereid aan te pakken, gebruikt hij de agenda ‘Mijn gedacht!’. Zoals in de agenda beschreven staat, denkt hij na over de gevolgen van het gedrag van Jo voor Jo zelf, de organisatie en hemzelf als teamleider. In het feedbackgesprek laat hij vooral Jo aan het woord. Daardoor achterhaalt hij dat Jo zich moeilijk kan neerleggen bij een beslissing die genomen werd voordat Bert zijn leidinggevende werd.

Bert is blij dat Jo eindelijk open en eerlijk zijn verhaal heeft willen vertellen. Met een herwonnen vertrouwen in elkaar, maken ze afspraken voor de toekomst. Bert beseft dat hij de komende maanden extra ondersteuning aan Jo zal moeten bieden. Dat is een goede investering in de toekomst!


Case1: Hoe toon ik meer betrokkenheid bij het werk van mijn team?

Case 2: Hoe motiveer ik mensen tot minder aangename taken?

Case 3: Hoe toon ik mijn waardering?

Case 4: Hoe kan ik gevat reageren op moeilijk verklaarbare fouten van een medewerker?

Case 5: Hoe geef ik op een constructieve manier feedback?