Naar startpagina Info over Talent@werkplek en gebruik van de website Instrumenten Talent@werkplek Welkom (nieuwe) collega! Tips voor een duurzame implementatie Leidinggevende als duizendpoot! Groei sturen! Talent in volle bloei!
Home » Groei sturen! » Focus leidinggevende » Case 3

Case 3

Hoe toon ik mijn waardering?

Een pluim of schouderklopje geven als de medewerker iets goeds heeft gedaan, het moet een reflex zijn van elke leidinggevende. Maar soms wordt dit vergeten. Met de agenda ‘Petje Af!’ leert Lut haar medewerkers niet alleen te vertellen op welke vlakken ze kunnen verbeteren maar hen ook te zeggen wat ze wel goed doen.

Twee medewerkers rijden samen het gras af op verschillende openbare terreinen. Eén opdracht duurt ongeveer 2 weken. De aanhoudende regen heeft echter stokken in de wielen gestoken: ze hebben een heuse achterstand opgelopen. Als het uiteindelijk stopt met regenen, steekt het gemotiveerd duo een tandje bij. Ze slagen erin hun achterstand van twee dagen in te halen. “Dat is ronduit fantastisch”, denkt Lut. De agenda port Lut aan positieve feedback te geven over deze lovenswaardige prestatie. Beiden ontvangen, toen ze in Lut’s bureau waren, een gemeend compliment. Ook de volgende dag, bij de briefing, feliciteert ze beiden met hun prestatie. Deze keer zijn ook andere collega’s aanwezig.

Positieve feedback kan je niet altijd doen, je moet het menen. "Toch probeer ik altijd te benoemen wat ze goed gedaan hebben", laat Lut weten. De medewerkers reageerden positief. Ze glunderen. Ze maken er een erezaak van om netjes onderhouden grasvelden achter te laten.


Case1: Hoe toon ik meer betrokkenheid bij het werk van mijn team?

Case 2: Hoe motiveer ik mensen tot minder aangename taken?

Case 4: Hoe kan ik gevat reageren op moeilijk verklaarbare fouten van een medewerker?

Case 5: Hoe geef ik op een constructieve manier feedback?

Case 6: Hoe voer ik als jonge leidinggevende, een negatief feedbackgesprek met een meer ervaren medewerker?